7 lipca 2018 roku (sobota) wziąłem udział w otwarciu III Targów Turystycznych AgroEko, które odbyły się na Rynku Zygmunta Augusta w Augustowie.

W swoim wystąpieniu powiedziałem, że polska żywność cechuje się wysoką jakością oraz znakomitym smakiem i z tego powodu może stanowić nasz bardzo ważny produkt eksportowy. Dodałem, że polscy wytwórcy bardzo dobrze łączą tradycję z nowoczesnością produkując swoją żywność w sposób ekologiczny, czego coraz częściej oczekują nabywcy. Podkreśliłem, że kupując polską żywność wspieramy polskie rolnictwo, a tym samym krajową gospodarkę.

Podczas targów swoje stoiska zaprezentowały gospodarstwa agroturystyczne oraz producenci żywności regionalnej i tradycyjnej. Odwiedzający targi mogli zapoznać się z metodami produkcji regionalnych wyrobów, obejrzeć pokazy kulinarne oraz posłuchać utworów w wykonaniu zespołów ludowych.

W czasie targów rozstrzygnięto regionalny etap konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”. Pierwsze miejsca w różnych kategoriach kulinarnych zdobyło jedenaście produktów. Kapituła konkursowa przyznała też wyróżnienia i ogłosiła nominacje do „Pereł 2018” – nagrody głównej przyznawanej podczas krajowego finału konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo”. Do konkursu zgłoszono ponad 100 produktów. Nagrody przyznawano w czterech kategoriach i łącznie jedenastu podkategoriach.