20 lutego 2020 roku (czwartek) uczestniczyłem w otwarciu nowej kuchni w Samodzielnym Publicznym Zakładzie Opieki Zdrowotnej w Bielsku Podlaskim. Została ona dostosowana do potrzeb Regionalnego Ośrodka Szkolenia Zespołów Żywienia Szpitalnego.

Dawny budynek kuchni szpitalnej przeszedł gruntowny remont. Inwestycja o wartości prawie 6,5 mln zł była możliwa dzięki dotacji z rezerwy ogólnej budżetu państwa w wysokości ok. 5 mln zł.

Przebudowa kuchni szpitalnej polegała m. in. na dobudowie zespołu wejścia głównego z klatką schodową i wejściem dla osób niepełnosprawnych, wymianie posadzek i tynków, stolarki drzwiowej i okiennej oraz instalacji sanitarnych. Dzięki tej inwestycji może działać Regionalny Ośrodek Szkolenia Zespołów Żywienia Szpitalnego, z którego skorzystają osoby odpowiedzialne za wprowadzanie diet pacjentów szpitali. Zgodnie z projektem jest on nowoczesny, z zachowaniem wszelkich standardów sanitarnych i epidemiologicznych, co znacząco wpływa na poprawę warunków żywienia pacjentów oraz pracy personelu.

W uroczystości uczestniczył m. in. Wojewoda Podlaski Bohdan Paszkowski, Dyrektor Podlaskiego Oddziału Wojewódzkiego NFZ  Maciej Olesiński, Dyrektor SPZOZ w Bielsku Podlaskim Bożena Grotowicz, samorządowcy, przedstawiciele duchowieństwa oraz pracownicy placówki.

 

Relacje medialne:

https://wspolczesna.pl/bielsk-podlaski-otwarcie-nowej-kuchni-w-szpitalu-kosztowala-65-mln-zl/ar/c1-14805668

Uroczystość otwarcia Regionalnego Ośrodka Szkolenia Zespołów Żywienia Szpitalnego